Martinsona tēla spodrināšana izgāžas – prominences no viņa norobežojas

Ekrānšāviņš no portāla jauns.lv

Norobežošanās – tā var traktēt Valsts prezidenta Egila Levita tuvāko cilvēku Jāņa Kažociņa un Andra Teikmaņa rakstiskos skaidrojumus par atrašanos šonedēļ vienā saviesīgā pasākumā ar vairākās augstākā līmeņa korupcijas lietās iesaistīto, tiesājamo Māri Martinsonu. No pasākuma konteksta un citu viesu stāstītā iezīmējas aina, kurā Martinsons prominentai publikai sagādājis galvassāpes nenonākt vienā kadrā ar šo kriminālās problēmās nonākušo uzņēmēju, par kuru vienai no pasākuma viešņām, vienmēr tiešajai Ausmai Kantānei, izveidojies iespaids kā par “bandītu un žuļiku”.

Trešdien, 1.decembrī, restorānā Vincents notikusī šefpavāram Mārtiņam Rītiņam veltītās grāmatas De Profundis prezentācija nebūtu izgājusi no “smalko aprindu” gaitas aprakstošo mediju uzmanības loka, ja ne portālā Jauns.lv publicētā fotogalerija, kurā bija redzams uzaicināto viesu loks – no Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Andra Teikmaņa, prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos, bijušā Satversmes aizsardzības biroja (SAB) Jāņa Kažociņa un vairāku valsts un privāto uzņēmumu vadībā bijušās Baibas Rubesas (A/P), līdz Mārim Martinsonam, kurš sēž uz apsūdzēto sola blakus par korupciju tiesātajam Latvijas bankas eksprezidentam Ilmāram Rimšēvičam. Tas radīja bažas, vai Martinsons, kuram jāstājas tiesas priekšā, šādi nevēlas raidīt signālus, ka tiek pieņemts un respektēts ietekmīgās aprindās.

Valsts prezidenta tuvāko cilvēku reakcija uz šo jautājumu liecina, ka viņi par Martinsona klātbūtni pasākumā iepriekš nav zinājuši. “Mārtiņš Rītiņš ir mans bērnības draugs – abi bijām latviešu mazskautu pulciņā Korbijā, Lielbritānijā. Es atsaucos uz aicinājumu uz viņa grāmatas atklāšanu bet nebiju informēts par pasākuma norisi vai par citiem apmeklētājiem. Pēc sarunas ar Mārtiņa brāļiem es arī pasākumu atstāju,” rakstiskā atbildē notikušo komentē Jānis Kažociņš, izvairīdamies pieminēt Martinsona uzvārdu.

Ļoti līdzīgā atbildē savu atrašanos vienā pasākumā ar Martinsonu komentē Andris Teikamis. “Ar Mārtiņu Rītiņu mani saista draudzīgas attiecības apmēram 30 gadus, tāpēc labprāt kopā ar savu dzīvesbiedri atsaucos viņa personīgajam ielūgumam apmeklēt viņam veltītās grāmatas atklāšanas pasākumu. Tāpat kā līdzīgos pasākumos, piemēram, izstāžu atklāšanā, nebiju informēts par pasākuma norisi un citiem lūgtajiem viesiem. Pēc draudzīgām sarunām ar Mārtiņu un viņa brāļiem, ar kuriem manu ģimeni saista ciešāka draudzība kopš laika, ko pavadīju Lielbritānijā, pasākumu atstāju.” [Ar Jānim Kažociņam un Andrim Teikmanim nosūtītajiem jautājumiem pilnībā var iepazīties raksta beigās.]

Aktrise, bijusī Saeimas deputāte Ausma Kantāne, kura grāmatas preznentāciju apmeklēja kopā ar kādreizējo veselības ministri un kolēģi no Jaunā laika Ingrīdu Circeni, kā arī Baibu Rubesu, sajūtas par notikušo pauž daudz kategoriskāk. “Es saku – bet viņš taču ir bandīts! Jā, jā, jā, nu, kā – žuļiks. Nu es domāju, jā, redzi biznesam ir savas ētiskās un citas normas, mākslai un kultūrai ir savas. Kāds kaut ko pieņem, nepieņem, bet man tas bija šoks. Kā Baiba Rubesa man teica – es jau te vairāk kāju nesperšu. Es teicu – es domāju, Baibiņ, ka es arī vairāk ne. Jā, nu ļoti neglīti. Nu nesmuki.”

Martinsona klātbūtne grāmatas prezentācijā tomēr nebija nejauša. Viņa meita Mona Martinsone, kura arī bija pasākumā, ir līdzīpašniece SIA Vincents restorānu serviss, kura struktūrvienība, spriežot pēc Lursoft datiem ir restorāns Vincents. Pārējie līdzīpašnieki ir ekspolitiķis (TB/LNNK, Latvijas Attīstībai, Saskaņa) dažādu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrību vadībā bijušais Emīls Jakrins, Mārtiņš Rītiņš un Andris Riekstiņš. Trešdien prezentētās grāmatas titullapā minēts: “Ar savu attieksmi pret pienākumiem un darbiniekiem Mārtiņš ir ieguvis Martinsonu ģimenes cieņu un uzticēšanos. Ar viņu atbalstu ir tapusi šī grāmata.”

Tas viss radīja iespaidu, ka pasākums vismaz daļēji ticis iecerēts kā Martinsona publiskā tēla spodrināšana. Tomēr, spriežot pēc atpazīstamāko pasākuma viesu reakcijas un komentāriem, šī iecere, ja arī tāda bijusi, ir izgāzusies. Pirms skaļās aizturēšanas 2018.gada ziemā, Martinsona publiskais tēls tika veidots ar uzsvaru uz mecenātismu, īpaši sportā, kur viņš caur uzņēmumiem gadiem ilgi sponsorēja politiķa Edgara Jaunupa vadīto basketbola klubu VEF Rīga.

Kāda sabiedrībā pazīstama persona vispārējo sajūtu no pasākuma raksturo kā “augstākā mērā neveiklu”. Cits grāmatas prezentācijas apmeklētājs atzina, ka juties “iekritis” gan tādēļ, ka negaidīti uzradies Martinsons, gan tādēļ, ka šim pasākumam pievērsta uzmanība epidemioloģiskās drošības pasākumu dēļ. Tas noticis zaļajā režīmā, ieejot prasīts uzārdīt QR kodus, bet Jauns.lv pieejamajā fotogalerijā redzams, ka sejas maskās bijuši tikai daži viesmīļi. Jau promejot viņš esot dzirdējis aktrises, kādreizējās Saeimas deputātes Ausmas Kantānes pieklusinātu repliku: “Kāpēc tas cilvēks ir šeit? Es pazūdu!”

Tas sakrīt ar vienmēr principiālās Kantānes atmiņām par brīdi, kad līdzās Mārtiņam Rītiņam ieraudzījusi Māri Martinsonu: “Es sastingu! Man bija pilnīgs sastingums. Viņš bija pirmais runātājs, viņu izsauca runāt un viņš apsveica ar grāmatas izdošanu. Mēs jau svinējām neko citu kā Mārtiņa Rītiņa grāmatas atvēršanas svētkus un Mārtiņš mani uzaicināja nolasīt dažus fragmentus. Mēs ar Mārtiņu esam labi pazīstami 30-40 gadus kopš viņš iebrauca Latvijā. Tur jau bija arī ļoti prominentas personas kā prezidenta kancelejas vadītājs, SAB [bijušais] vadītājs. Es nezinu, vai viņi to zināja [ka pasākumā būs Martinsons], es biju ar Baibu Rubesi. Es tik domāju – ak Dievs, man ir jāiet un jārunā! Es paņēmu to Mārtiņu [Rītiņu] un pavilku uz savu pusi, lai gadījumā neiznāk viens kadrs, kur stāv viņš [Martinsons], Rītiņš un es. Es jau nezināju, ka viņš tur būs. Tad nezinu, kā mēs būtu izlēmuši, ja zinātu. Es pēc tam prasīju daudziem – tur taču bija arī profesors Pēteris Apse, viņa bērni, Linda Apse, viņš saka: nu bet viņš jau nopirka to Vincentu! Es saku – bet viņš taču ir bandīts! Jā, jā, jā, nu, kā – žuļiks. Nu es domāju, jā, redzi biznesam ir savas ētiskās un citas normas, mākslai un kultūrai ir savas. Kāds kaut ko pieņem, nepieņem, bet man tas bija šoks. Kā Baiba Rubesa man teica – es jau te vairāk kāju nesperšu. Es teicu – es domāju, Baibiņ, ka es arī vairāk ne. Jā, nu ļoti neglīti. Nu nesmuki.”

Valsts prezidenta padomniekam nacionālās drošības jautājumos Jānim Kažociņam nosūtītie jautājumi. (Gandrīz identiskus jautājumus saņēma arī Egila Levita kancelejas vadīātjs, pieredzējušais diplomāts Andris Teikmanis.)

Labdien, Kažociņa kungs!

Man ir vairāki jautājumi saistībā ar Jūsu neseno viesošanos šefpavāra Mārtiņa Rītiņa grāmatas De Profundis prezentācijas privātajā pasākumā. Šo privāto pasākumu, spriežot pēc medijos publicētajiem foto, apmeklēja arī vairākos ar augstākā līmeņa korupciju saistītos kriminālprocesos iesaistītais un Latvijas Bankas bijušā prezidenta Ilmāra Rimšēviča korupcijas lietā apsūdzētais Māris Martinsons.

1. Vai, dodoties uz šo pasākumu, Jūs bijāt informēts par M.Martinsona dalību tajā?

2. Vai, būdams informēts par M.Martinsona dalību tajā, Jūs būtu mainījis savu lēmumu ierasties? Ja, jā (Jūs tādā gadījumā nebūtu ieradies), tad paskaidrojiet, lūdzu, kādēļ. Ja, nē (Jūs būtu ieradies tik un tā) tad paskaidrojiet, lūdzu, kādēļ.

3. Vai ieraugot, ka pasākumu apmeklē arī M.Martinsons, Jūs kaut kā koriģējāt savu uzvedību? Piemēram, devāties prom ātrāk nekā plānots (jebkā citādi/kā?)? Cik aptuveni ilgi Jūs uzturējāties pasākuma vietā?

4. Vai pasākuma gaitā M.Martinsons vai viņa ģimenes locekļi, kuri ar viņu kopā atradās pasākuma vietā restorānā Vincents, (kas ir struktūrvienība M.Martinsona meitai Monai Martinsonei, Emīlam Jakrinam, Mārtiņam Rītiņam un Andrim Riekstiņam piederošajam SIA Vincents restorānu serviss), centās ar Jums uzsākt sarunu vai nokļūt vienā fotokadrā? Ja, jā, kāda bija Jūsu rīcība un kādēļ?

5. Spriežot pēc medijos pieejamajiem foto, M.Martinsons stāvēja blakus M.Rītiņam laikā, kad viesi devās šefpavāru apsveikt/sasveicināties. Vai Jūs arī devāties apsveikt/sasveicināties ar M.Rītiņu laikā, kamēr viņam līdzās stāvēja M.Martinsons? Ja nē, tad, kādēļ izvēlējāties šādu uzvedības modeli?

6. Kādu signālu sabiedrība, politiskā, tiesu vara, tiesībsargājošās iestādes, specdienesti, Jūsuprāt, saņem, redzot, ka Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos, Nacionālās drošības padomes sekretārs, bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors izklaidējas privātā pasākumā kopā ar augstākā līmeņa korupcijas skandālos iesaistīto, tiesājamo M.Martinsonu?

7. Kā bijušais specdienesta vadītājs Jūs noteikti esat informēts par paņēmieniem, kādus skandalozas reputācijas, tiesībsarājošo iestāžu uzmanības lokā esoši cilvēki izmanto savas reputācijas uzlabošanai un tiesībsargājošo iestāžu ietekmēšanai, tostarp, raidot signālus, ka viņi tiek atzīti, pieņemti un respektēti ietekmīgās aprindās. Ņemot vērā to, vai Jūs atzīstat, ka caur šo privāto pasākumu varētu būt ticis izmantots šādiem paņēmienu realizēšanai?

8. Kādā formā un caur ko Jūs saņēmāt ielūgumu ierasties šajā privātajā pasākumā?

JA VĒLATIES ATBALSTĪT ZIŅAS AR PIEVIENOTO VĒRTĪBU, NEATKARĪGUS PĒTĪJUMUS UN ANALĪTIKU:

Click to Donate

One thought on “Martinsona tēla spodrināšana izgāžas – prominences no viņa norobežojas

Leave a comment